29 Nov

Www.somaliunit.com :: view topic – internationale somalische moordenaar

Telegraaf, Zwolle Dinsdag 25 januari,

“Knap speurwerk” Zo omschreef de Scandinavische politie een recente actie door hun Nederlandse Collega’s. De Zwolse politie wist twee weken geleden een door Noorwegen gezochte en internationaal gesignaleerde vrouwenmoordenaar in de boeien te slaan. Deze gevaarlijke misdadiger, de Somalische asielzoeker Hassan Samriya Hashisn (35), had in oktober een Noorse meisje van negentien omgebracht en zat sindsdien ondergedoken in ons land.

Maar het ‘knappe speurwerk’ hield na de arrestatie van de Somalier klaarblijkelijk meteen weer op. Slechts enkele dagen later werd Hashisn al uitgeleverd aan Noorwegen. Of hij wellicht ook hier iets op zijn kerfstok heeft, is de Zwolse politie niet bekend, sterker nog: blijkt niet eens onderzocht. “Wij hebben gehandeld naar het Noorse rechtshulpverzoek en verder geen eigen onderzoek gedaan”, is het verbijsterende commentaar van een politiezegsman. “Het is niet bekend of deze verdachte eerder in Nederland is geweest of criminele feiten in ons land heeft gepleegd.

ONOPGELOSTE ZAKEN

en dat terwijl de Noorse politie niet uitsluit dat Hassan Samriye Hashisn vaker heeft toegeslagen. Inmiddels worden in Noorwegen ook dossiers van onopgeloste zaken tegen het licht gehouden. Het gaat dan om andere vrouwenmoorden of verkrachtingen waarvan nooit een dader kon worden getraceerd. Ook ons land kent veel van zulke dossiers, zaken die niet zelden met asielzoekers in verband werden gebracht.

Dat Hashisn vaker in Nederland neerstreek, is een gegeven dat deze krant al bij het eerste het beste opvangcentrum in Zwolle kon achterhalen. De beheerder van daklozencentrum De Herberg twijfelt er zelfs niet aan de Somalier in zijn opvanghuis te hebben gehad. “Dat is Hassan”, verklaarde directeur Joop van Ommen van De Herberg tegenover de Telegraaf, na het zien van een Noorse politiefoto van Hashisn. Volgens Van Ommen heeft de Somalier er ongeveer anderhalf jaar geleden voor een periode van vier weken in zijn opvangcentrum gebivakkeerd. Nadat daar sids maart vorig jaar alle namen worden geregistreerd, werd de asielzoeker er nooit meer gesignaleerd. “Dat is wellicht niet verwonderlijk, nu bekend is wat voor vreselijke dingen die man uithaalt”, beaamt Van Ommen.

OBSESSIE

Ook een bekende van de moordenaar, de Nigeriaanse journalist Nura Douda die in het Noorse Sogndal woont, houdt er rekening mee dat dit niet het eerste misdrijf voor de Somalier was. “Ik heb Hashisn bij verschillende gelegenheden ontmoet”, zegt hij. “Vrouwen zijn een opbessie voor hem. Hashisn is moslim en woont samen met zijn Somalische vriendin. In London en Libanon heeft hij een paar ex-vrouwen en ergens in Somalie zit een jong meisje dat aan hem uitgehuwelijkt is en waar hij zo nu en dan even langsgaat.”

BEZITTERIG

Volgens Douda veroorzaakte Hashisn in Noorwegen steevast problemen door zijn seksuele obsessie voor blonde, Noord-Europese dames. “Als Hashisn een vrouw leuk vindt, claimt hij zo’n meisje onmiddelijk en verandert hij in een pathologische bezitterige en jaloerse man. Hij staat erom bekend altijd veel alcohol te drinken en dan extreem gewelddadig te worden”

De Noorse studente Hedda Karterudseter (19) heeft dat niet kunnen navertellen. Het meisje had de Somalier eind oktober tijdens een muziekoptreden nabij Sogndal ontmoet. Douda heeft haar op de avond van het misdrijf in het bijzijn van haar moordenaar gezien.

“Hedda was op dat moment verwikkeld in een vriendschappelijk gesprek met Hashisn. Toen ze een praatje met een vriend van mij aanknoopte, ontstak Hashisn in woede en spuugde hij haar in het gezicht. Later bleek dat hij Hedda naar haar studentenkamer heeft omgebracht. Uit de politiefoto’s die ik heb gezien, blijkt dat hij haar de kleren van het lijf heeft gerukt en vrijwel zeker ook heeft verkracht.” De helblonde Hedda werd door hem meedogenloos verkracht en afgeslacht.

Hedda stierf volgens de Noorse onderzoeksleider, politie-inspecteur Knut Broberg, door verwurging. “Hashisn heeft de moord inmiddels aan ons opgebiecht”, aldus de Scandinavische politieman. “Waarom hij nu juist naar Zwolle is gevlucht, is nog een onbeantwoorde vraag. Het is absoluut niet uitgesloten dat deze misdadiger meer op zijn geweten heeft. Als Hashisn straks is veroordeeld, wordt zijn DNA ter beschikking gesteld in een internationale databank en kan de Nederlandse politie alsnog onderzoek doen.”

Foto van hem en nieuwsbericht in Noorwegen (helaas geen digitale foto van de studente):

http://www.aftenposten.no/english/local/article910046.ece
http://www.bt.no/lokalt/sf/sogndaldrapet/article330090

Ik las dit vandaag toevallig in de telegraaf en heb het helemaal uitgetikt (niets nederlands op internet kunnen vinden). Fijn om te weten dat we weer een nieuwe beruchte zieke geest erbij hebben na AHA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *